Quick tip: lorem ipsum in Word

Stel, je bent iets aan het uitleggen in Microsoft Word en je hebt snel wat dummy-tekst nodig. Misschien heb je wel eens van “Lorem Ipsum” gehoord. Dit is een proeftekst die in drukkerijen wordt gebruikt.

Lorem ipsum is een proeftekst uit het drukkerij- en zetterijwezen. Lorem Ipsum is de standaard proeftekst in deze bedrijfstak sinds de 16e eeuw, toen een onbekende drukker een zethaak met letters nam en ze door elkaar husselde om een font-catalogus te maken. Het heeft niet alleen vijf eeuwen overleefd maar is ook, vrijwel onveranderd, overgenomen in elektronische letterzetting. Het is in de jaren ’60 populair geworden met de introductie van Letraset vellen met Lorem Ipsum passages en meer recentelijk door desktop publishing software zoals Aldus PageMaker die versies van Lorem Ipsum bevatten.

In Microsoft Word (sowieso versie 2010) is er een truukje waarmee je heel snel deze proeftekst kunt genereren. Zodra je ergens in je document “=lorem(x,y)” (zonder aanhalingstekens) tikt en op enter drukt, worden er x alinea’s proeftekst bestaande uit y zinnen geplaatst. Voorbeeld: =lorem(4,10) zorgt voor vier alinea’s lorem ipsum el bestaande uit 10 zinnen.

Wie kan mij vertellen of deze truuk ook in eerdere versies van Microsoft Word werkt?

Gerelateerde artikelen:

1 Comment

  • Ik heb het geprobeerd in Word 2003 en dat werkt niet.