Sep 19, 2013
Comments Off on HTML- en CSS basiscursus

HTML- en CSS basiscursus

Vorig jaar ben ik begonnen met het geven van een HTML- en CSS basiscursus aan studenten van NHL Hogeschool, voornamelijk studenten Communication & Multimediadesign (CMD). Tijdens de cursus krijgen leren studenten “de juiste manier” voor het schrijven van HTML en CSS. De behandelde stof van elke les heb ik op internet geplaatst: http://htmlcss.jaapvdveen.nl/. Deze stof is publiekelijk toegankelijk. Het bijwonen van de lessen geeft echter een behoorlijke toegevoegde waarde.

Zelf heb ik van 2002 tot 2007 de opleiding “Communication & Multimediadesign” gevolgd. Revolutionair toen was dat je als student jezelf moest scholen, er werden weinig of geen colleges aangeboden. Tijdens deze studie heb ik mezelf HTML/CSS aangeleerd, alsmede de programmeertalen PHP en JSP/JSTL.

Toen ik zelf op zoek ging naar materiaal (tutorials, boeken) om mijzelf te scholen in HTML en CSS raakte ik een beetje overdonderd van alle mogelijkheden. Elke auteur hield wel weer een andere volgorde van te leren punten aan. Ook waren er binnen CSS een aantal zaken die ik niet goed kon doorgronden.

Bij de HTML- en CSS basiscursus die ik moest opzetten, ruim 12 jaar nadat ik er voor het eerst mee in contact kwam, realiseerde ik mij dat ik de studenten niet dezelfde frustraties wilde laten doormaken als die ik destijds ervaarde. Vandaar dat ik een programma heb samengesteld wat voldoet aan de volgende punten:

  1. De “juiste volgorde” van te leren vaardigheden (volgens mij)
  2. Onder begeleiding verkennen van een aantal valkuilen in CSS
  3. Een attitute aanleren voor het zelfstandig kunnen verkennen en aanleren van nieuwe vaardigheden

Ik heb de cursus vorig jaar 4 maal mogen geven. De cursus werd met een gemiddeld eindcijfer van 8.6 gewaardeerd. Enkele citaten uit evaluaties:

Heel goede cursus, de docent nam genoeg tijd en paste het tempo goed aan. inhoud werd erg goed behandelt zonder dat het te snel ging. ook was er zeer veel aandacht voor de persoonlijke leerprocess van de studenten, wat erg goed was!

Als je nog niets weet van html en css is dit een perfecte manier om dit te leren. Omdat het stap voor stap word uitgelegd is het ook een duidelijke en overzichtelijke cursus. Ik kan deze cursus aanraden.

Complimenten naar Jaap van de Veen, hij was altijd erg enthousiast en energievol tijdens zijn lessen!

Ik heb er voor gekozen de besproken stof voor iedereen toegankelijk te maken op http://htmlcss.jaapvdveen.nl/ . Er zijn tegenwoordig ontzettend veel goede bronnen op internet te vinden voor het leren schrijven van HTML en CSS. Het programma wat ik tijdens mijn lessen hanteer is volgens mij een juiste manier voor het beginnen met HTML en CSS.

Gerelateerde artikelen:

Comments are closed.