4 tools voor datavisualisatie

Voorbeeld van een visualisatieVia WebDesignDev (engelstalig) kwam ik in aanraking met een aantal (gratis) webbased datavisualisatietools. Gevisualiseerde data is vaak beter te begrijpen en “interessanter” voor bezoekers van je website, of studenten uit je klas. In dit artikel worden kort 4 websites besproken die elk in staat zijn om gegevens om te zetten in aantrekkelijke grafieken, staafdiagrammen, enzovoorts.

(Ik heb de vrijheid genomen om het artikel van WebDesignDev gedeeltelijk te vertalen en hieronder te plaatsen…)

Oh ja, mocht je op zoek zijn naar een tool waarmee je eenvoudig tijdlijnen kunt maken, lees dan ook even dit artikel waarin ik TimeRime bespreek. Timeline JS is eveneens een tool waarmee je eenvoudig tijdlijnen kunt maken.

EWC Presenter

imageMet behulp van diverse visualisatietemplates en een eenvoudige interface maakt EWC Presenter het eenvoudig om aantrekkelijke visualisaties te maken. EWC Presenter biedt diverse integratiemogelijkheden aan zoals bijvoorbeeld Flickr zodat je niet van de site af hoeft om gegevens bij elkaar te zoeken. Het is zelfs mogelijk je visualisaties op te leuken met interactiviteit.

Infogr.am

Infogr.am voorbeeldMet Infogr.am is het mogelijk om op zeer eenvoudige wijze datavisualisaties te maken zoals bijvoorbeeld grafieken of staafdiagrammen. Infogr.am bevat een ingebouwde “spreadsheet-“omgeving waarmee je je gegevens eenvoudig kunt aanpassen. De visualisaties kun je vervolgens downloaden als PDF of PNG.

Visual.ly

Visual.ly voorbeeldVisual.ly is al wat langer op de markt. Ook met Visual.ly is het mogelijk op eenvoudige wijze visualisaties te creëren met behulp van ingebouwde templates. Daarnaast bevat Visual.ly een ontzettend grote hoeveelheid eerder gecreëerde visualisaties zodat je voldoende mogelijkheden hebt om inspiratie op te doen!

Piktochart

Piktochart voorbeeldPiktochart werkt met een eenvoudige “klik-en-sleep-“interface zodat je al heel snel ziet wat de uitwerking is van datgene wat je maakt.

Zijn er nog meer???

Er zijn nog véél meer webbased tools waarmee je data kunt visualiseren. Hieronder nog enkele anderen:

  1. http://www.easel.ly/
  2. Many Eyes
  3. iCHarts

Mocht je zelf een goede tip hebben voor een datavisualisatietool, laat het mij dan weten.

Gerelateerde artikelen:

1 Comment

  • I tried EWC Presenter which is very easy use tool. I get a nice result in no time.
    So thank you for the tips !