Mar 16, 2011
Comments Off

Registreren op WordPress.com

In een vorig artikel stelde ik WordPress.com voor als alternatief voor Websitemaker en Webquestmaker. Naar aanleiding van de ict-workshops die ik geef voor docenten merk ik dat velen het prettig vinden om eerst te zien hoe een bepaald proces gaat, voordat ze zichzelf er aan gaan wagen. In dit artikel laat ik aan de hand van diverse screenshots zien wat je kunt verwachten wanneer je jezelf registreert op WordPress.com. Ik begin eerst met tips voor de voorbereiding die je kunt treffen voordat je jezelf gaat registreren om moeilijkheden achteraf te voorkomen.

De voorbereiding

Tijdens mijn studie Communication & Multimedia Design leerde ik dat bij het bouwen / beginnen van een website, je altijd een projectplan hoort te schrijven met daarin een Plan van Aanpak, Grafisch ontwerp, Functioneel ontwerp, Technisch ontwerp, enzovoorts. In de praktijk (naast Docent ben ik ook ZZP’er en bouw ik links en rechts nog wel eens een website) blijkt maar weer dat het vaak anders gaat. Behalve grotere klussen (zoals bijvoorbeeld Zorgplanner of Learning Centre) stopt het bij mij meestal met een Grafisch ontwerp en een handleiding voor de website.

In dit artikel ga ik mij registreren voor een WordPress.com site. Vooraf is het belangrijk om in ieder geval na te denken over de volgende zaken:

  1. Wat wordt het onderwerp van mijn site?
  2. Wat wordt de titel van mijn site?
  3. Via welke link moet mijn site bereikbaar zijn?
  4. Wil ik dat de inhoud van mijn site vindbaar is in zoekmachines?
  5. Wat is mijn doelgroep?
  6. Hoe goed is mijn Engels? (Je kunt bij het registratieproces namelijk al de taal instellen. Dit kan kan ook achteraf, maar is nogal lastig als je niet zo bekwaam bent in de Engelse taal)

Er zijn ongetwijfeld meer zaken waar je een beslissing in wilt nemen voordat je aan de registratie begint. Heb je nog aanvullingen, dan ontvang ik ze graag in een reactie onderaan dit artikel!

Het registratieproces

Goed. Na enige vorm van voorbereiding begint het registratieproces met een bezoek aan http://www.wordpress.com. Ik heb er zelf voor gekozen om het registratieproces en de taal van WordPress in het engels te houden. Mocht je zelf het registratieproces in een andere taal willen laten verlopen, dan kun je de taal bovenin de site veranderen. Door te klikken op de knop “Sign up now” wordt gestart met de registratie. Je krijgt vervolgens een registratieformulier te zien. De kans is groot dat bovenaan het registratieformulier nog de melding “WordPress.com is also available in Nederlands” wordt getoond als je nog niet Nederlands als taal hebt gekozen. Je kunt deze boodschap gewoon negeren en je richten op het registratieformulier.

Hiernaast zie je het inlogformulier zoals ik het heb ingevuld voordat ik op de knop “Sign up” klikte. Bij “Blog Address” geef je aan via welke link je WordPress site beschikbaar moet zijn. In mijn geval is dat http://nhlpdb2011.wordpress.com . Eventueel kun je er ook voor kiezen om een link zonder “.wordpress.com” erin te nemen, maar daar staat een vergoeding tegenover van $17,- jaarlijks. Mocht je Blog Address willen registreren dat al bestaat, dan krijg je daarvan een melding te zien.

Goed, in mijn geval was de gewenste link nog beschikbaar. Wanneer ik een username wil aangeven doet WordPress direct een suggestie. Mocht ik hier niet tevreden mee zijn, dan kan ik nog een andere username invullen. Ik ga door met het invullen van het wachtwoord. Terwijl ik mijn wachtwoord invul, geeft WordPress direct aan hoe veilig mijn wachtwoord is. Je kunt de veiligheid van je wachtwoord vergroten door het gebruik van kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens. Veel mensen vinden het moeilijk om een goed wachtwoord te bedenken, terwijl het redelijk eenvoudig kan zijn. Stel nu dat je als wachtwoord altijd “beertje77″ gebruikt. Door van de eerste letter alleen al een hoofdletter te maken (dus “Beertje77″) gaat de veiligheid van het wachtwoord al met sprongen omhoog.

Als laatste geef ik nog een emailadres op waarop ik een bevestigingsmailtje van WordPress zal ontvangen. Mocht ik het interessant vinden, dan kan ik een vinkje zetten bij “Subscribe to our blog to learn about new features…”. Ik stel dit niet op prijs en plaats het vinkje dus niet.

Nadat ik klik op de knop “Sign up” krijg ik de boodschap te zien dat er een bevestigingsmail onderweg is naar mijn mailbox. In deze bevestigingsmail zit een verificatielink die ik aan moet klikken om te bewijzen dat mijn emailadres klopt. Terwijl ik wacht op de bevestigingsmail kan ik direct wat informatie over mijzelf toevoegen aan mijn WordPress profiel. Dit is handig, want zo kan ik (mits ik dat op prijs stel natuurlijk) aangeven wat mijn interessegebieden zijn en wat mijn specialisaties zijn, handig om in contact te komen met andere specialisten of potentiële klanten.

Wil je liever niet teveel informatie over jezelf kwijt, dan raad ik in ieder geval aan toch je voor- en achternaam in te vullen. Door op “Save profile” te klikken wordt mijn informatie opgeslagen.

Het blijkt dat de bevestigingsmail inmiddels binnen is gekomen. Ik wordt bedankt voor mijn registratie en ben nog maar een stap verwijderd van het hebben van een WordPress site. Ik hoef alleen nog maar op de activatielink te klikken. Dat doe ik uiteraard.

Hoera! Mijn WordPress account is nu actief! Door naar http://nhlpdb2011.wordpress.com te gaan kan ik mijn site bekijken zoals anderen die nu ook zien.

Wanneer ik http://nhlpdb2011.wordpress.com/wp-admin/ bezoek, kan ik inloggen met de gegevens die ik bij registratie heb opgegeven. Door in te loggen kan ik starten met het schrijven van artikelen en/of het aanmaken van pagina’s.

In dit artikel heb ik het registratieproces voor WordPress.com uitgelicht. Er wordt tijdens het registratieproces om minimale informatie gevraagd en mijn WordPress site is binnen 5 minuten actief. In volgende artikelen zal ik ingaan op de instelmogelijkheden van mijn WordPress site en zal ik het aanmaken/schrijven van artikelen/pagina’s.

 

 

Gerelateerde artikelen:

Comments are closed.