Mar 15, 2011
Comments Off on Alternatief voor Websitemaker: WordPress.com

Alternatief voor Websitemaker: WordPress.com

In een vorig artikel schreef ik al dat Kennisnet in oktober 2011 gaat stoppen met Websitemaker en Webquestmaker. Aangezien ik tijdens mijn ict-workshops veel aandacht besteedde aan Websitemaker en Webquestmaker, moest ik wel op zoek naar een alternatief. In dit artikel stel ik WordPress voor. Ik vertel kort iets over wat WordPress is en waarom het zo goed zou kunnen dienen als alternatief voor Websitemaker.

WordPress kent grofweg twee versies. De ene versie heet “wordpress.org“. Dit is een versie van WordPress die je zelf (mits je genoeg technische kennis hebt) kunt installeren op een eigen webhost. Vanuit mijn bedrijf maak ik veelvuldig gebruik van deze versie. De andere versie heet “wordpress.com” en ga ik in dit artikel bespreken. Op wordpress.com kun je namelijk zonder technische kennis van websites, tóch een website bouwen. Natuurlijk heb ik een wordpress.com site nodig om dingen op uit te proberen en om te gebruiken voor het schrijven van artikelen. Deze testsite (!!!) vind je hier: http://nhlpdb2011.wordpress.com/ . De site is onzichtbaar voor zoekmachines en je kunt hem dus alleen bekijken als je de link weet…

WordPress.com als weblog

De meeste mensen die zich registreren op WordPress doen dat in eerste instantie omdat ze graag een weblog willen hebben waarop ze hun beslommeringen kunnen delen met het publiek. WordPress is hiervoor uitstekend geschikt. Het is heel eenvoudig om nieuwe artikelen te schrijven. Je kunt aangeven wanneer je een artikel wilt publiceren, of er mensen op mogen reageren of het het artikel wel of niet “privé” is. Wanneer het artikel privé is, kunnen mensen het artikel alleen lezen als ze daarvoor een wachtwoord hebben ontvangen van de schrijver.

Ook is het mogelijk om aan te geven of mensen wel of niet een reactie achter mogen laten bij het artikel. Ook hier zijn weer een paar belangrijke mogelijkheden in te stellen. Mogen reacties direct worden getoond, moet de reactie eerst door de schrijver worden goedgekeurd, mag de reactie direct worden getoond mits de reageerder al eerder een goedgekeurde reactie plaatste, enzovoorts.

De artikelen die je schrijft kun je onderverdelen in categorieën. Zo heb ik op mijn weblog bijvoorbeeld de Categorieën “Algemeen”,  “Howto’s”, “Mededelingen” en “Tips en Truuks”. Aangezien een artikel soms eigenlijk bij meerdere categorieën hoort, is het uiteraard mogelijk het artikel aan meerdere categorieën te koppelen.

Omdat de instelmogelijkheden heel transparant en gemakkelijk aanpasbaar zijn, kiezen veel mensen voor WordPress als “bloggingplatform”.

WordPress als website

Naast het feit dat je WordPress uitstekend kunt inzetten als weblog, kun je WordPress ook prima inrichten als website. Je kunt in je WordPress site namelijk grofweg twee soorten teksten plaatsen: Artikelen (Ook wel Posts genoemd) en Pagina’s (ook wel Pages genoemd). Pagina’s worden bijvoorbeeld gebruikt om contactinformatie of een disclaimer in te plaatsen. Een ervaring met de iPad 2 wordt geplaatst in een artikel.

Naast artikelen kun je de reactiemogelijkheid ook aan zetten bij een pagina. Zo kun je bijvoorbeeld een “Gastenboek-” pagina aanmaken waarop je mensen vraagt een leuk berichtje achter te laten.

In WordPress is het mogelijk om in te stellen wat mensen zien als ze op de “startpagina” van je WordPress site aankomen. Wil je dat ze de laatste artikelen zien of een bepaalde pagina? Als je er voor kiest om alleen met pagina’s te werken (omdat je bijvoorbeeld de 7 stappen van een Webquest in 7 pagina’s wilt verwerken) kun je WordPress dus prima inzetten als website!

WordPress biedt een RSS feed aan

Zodra je een nieuw artikel plaatst op je WordPress site, wordt deze door wordpress ook direct per RSS aangeboden. Mochten je leerlingen, collega’s of andere geïnteresseerden je WordPress site volgen via een RSS reader, dan krijgen zij automatisch een seintje wanneer er iets nieuws is gepubliceerd op je WordPress site.

WordPress is gratis en advertentievrij!

Tijdens mijn zoektocht naar alternatieven voor Webquestmaker en Websitemaker zag ik diverse websites voorbij komen waar je prima je eigen site kan inrichten. Het grote nadeel van al die alternatieven (vind ik) is dat ze vaak wel gratis te gebruiken zijn, maar dan voorzien zijn van advertenties om de kosten te dekken.

WordPress is gratis en advertentievrij te gebruiken! Wellicht vraag je jezelf af hoe dat mogelijk is. De ontwikkelaar achter WordPress.com en WordPress.org (Automattic) verdient geld aan het leveren van ondersteuning aan grote bedrijven. Daarnaast biedt Automattic tegen een aantrekkelijke vergoeding een aantal “Premium Features” voor als je nog meer uit je WordPress site wilt halen.

In dit artikel vertelde ik globaal iets over WordPress.com, dat volgens mij een uitstekend alternatief is voor Websitemaker of Webquestmaker. WordPress.com biedt veel meer mogelijkheden dan Websitemaker en Webquestmaker. De basisfunctionaliteit (het aanmaken van pagina’s of het schrijven van artikelen) van WordPress blijft ondanks de eindeloze instellingsmogelijkheden en dergelijke extreem laagdrempelig.

Binnenkort plaats ik hier meer artikelen over WordPress (van registratie via instellingsmogelijkheden naar het promoten van je artikelen!).

Gerelateerde artikelen:

Comments are closed.