Feb 17, 2011
Comments Off

Websitemaker gaat stoppen…

Zojuist kreeg ik een mailtje met daarin de melding dat de stekker uit Websitemaker en Webquestmaker gaan worden getrokken. Met ingang van schooljaar 2011 worden deze diensten stopgezet. Erg jammer, omdat er volgens mij voor Webquestmaker sowieso geen goed alternatief bestaat.

De verklaring van Kennisnet, de organisatie achter deze diensten luidt als volgt:

“…Met ingang van het nieuwe schooljaar kun je deze tools niet meer gebruiken. Webmaker was bedoeld om leerkrachten, docenten en leerlingen op een eenvoudige manier kennis te laten maken met ict. Inmiddels zijn er veel goede alternatieven beschikbaar. Daarom is besloten Webmaker stop te zetten. …”

Wat was de kracht van Webquestmaker

Het grootste voordeel van Webquestmaker is volgens mij het feit dat elke Webquest (“Een webquest is een onderzoeksgerichte opdracht met een aantal vaste stappen”) uit een vast format bestaat zodat de leerling bij elke nieuwe Webquest in principe weet waar hij/zij aan toe is. Daarnaast is het ook voor de docent eenvoudig om nieuwe opdrachten te maken wanneer de inhoud van de pagina’s eenmaal helder zijn.

Nog een groot voordeel van Webquestmaker / Websitemaker is dat, ondanks dat de diensten gratis zijn, er geen advertenties worden getoond. Ik merk zelf bijvoorbeeld namelijk dat bij sommige artikelen op mijn weblog soms advertenties verschijnen (ik gebruik advertenties om de kosten te deken) waar ik niet helemaal blij ben. Uiteraard heb ik de kennis om deze advertenties niet te laten verschijnen, maar vooral wanneer je een gratis dienst gebruikt, heb je bijna nooit de regie over de advertenties die worden getoond.

Ik ben het met Kennisnet eens dat er goede alternatieven bestaan voor Websitemaker. Goede alternatieven voor Webquestmaker heb ik helaas nog niet kunnen vinden. Wanneer gevonden, zal ik er een artikel over schrijven.

Gelukkig wordt het stopzetten op een redelijke termijn van tevoren bekend gemaakt…

Meer informatie over het stopzetten van Websitemaker en Webquestmaker, en de procedure omtrent het stoppen vind je hier: http://webmaker.kennisnet.nl/uitfasering

Gerelateerde artikelen:

Comments are closed.