Alternatieven voor Wordle

Wordle is een tool waarmee je (zonder registratie!) eenvoudig tagclouds of woordenwolken kunt maken. Erg leuk en origineel om op een andere methode bepaalde begrippen te presenteren. Je kunt er voor kiezen vooraf een woordwolk te maken met Wordle, maar je kunt het ook bijvoorbeeld tijdens een les of workshop doen. Aan het gebruik van Wordle kleeft volgens mij echter een groot nadeel. De alternatieven in dit artikel hebben dit nadeel niet.

Wat is het nadeel van Wordle?

Een van de presentaties ik houd voor nieuwe docenten begint met een Woordwolk waarin allerlei docent-gerelateerde termen worden gepresenteerd. Iedereen vind dat altijd prachtig en vraagt mij toch hoe ik dat doe. Dit is mijn werkwijze, en direct ook het nadeel van Wordle:

 1. Ik open de gemaakte Wordle in een nieuw venster
 2. Ik maak een fullscreen screenshot
 3. Ik plak de screenshot in Photoshop of Paint
 4. Ik “fotoshop” titelbalken en statusbalken en dergelijke weg
 5. Ik kopieer de screenshot van uit Photoshop/Paint in Powerpoint

Zoals je ziet heeft het plaatsen van je Wordle in een PowerPoint presentatie nogal wat voeten in de aarde voor de gemiddelde docent. Het maken van een screenshot (met printscreen knop) lukt nog wel maar daarna wordt het voor de meesten te ingewikkeld of omslachtig.

Zijn er alternatieven voor Wordle?

Ja, die zijn er. Ik geef je de twee beste alternatieven die er volgens mij zijn.

Tagxedo

Tagxedo is een goed alternatief, omdat je de gemaakte woordwolken eenvoudig kunt opslaan als afbeelding (jpg of png). Vervolgens kun je deze afbeelding eenvoudig in je PowerPoint presentatie invoegen (mits je natuurlijk enige ervaring hebt met PowerPoint).

Het nadeel van tagxedo echter, is dat je de “silverlight” plugin geinstalleerd moet hebben om het te kunnen gebruiken. Op zich verloopt de installatie van deze plugin vrijwel automatisch. De plugin is daarnaast ontwikkeld door Microsoft, een betrouwbare partner. Het nadeel echter, is dat je op je werkplek vaak niet de rechten hebt om vereiste plugins te kunnen installeren.

Wordle gebruikt overigens ook een plugin (Java), maar die is meestal al geïsntalleerd op je werkplek.

WordItOut

WordItOut is net als Wordle en Tagxedo een handige tool waarmee je woordwolken kunt maken. Daarnaast kun je je gemaakte woordwolken downloaden zodat je ze in je PowerPoint kunt plaatsen. Het nadeel van WordItOut is dat je je woordwolk eerst op WordItOut moet opslaan voordat je je woordwolk kunt downloaden. Op zich is het handig dat je je woordwolk kunt opslaan zodat je de woordwolk handig kunt delen met je collega’s of andere belangstellenden. Ik vind het echter jammer dat je wordt gedwongen hem eerst op te slaan voordat je hem kunt downloaden (dat hoeft namelijk niet bij Tagxedo en Wordle).

Word Mosaic

Word Mosaic, een tool van Imagechef is de laatste in het rijtje alternatieven. Het leuke bij deze tool is dat je je woordwolk eenvoudig in een bepaald figuur kunt “gieten”, bijvoorbeeld een hartje of een vink. Het nadeel van Word Mosaic is dat het niet werkt op een Apple device. Mocht je werken met bijvoorbeeld een Apple Macbook of een Ipad, dan is het niet mogelijk om gebruik te maken van Word Mosaic omdat het op ‘Flash-technologie’ draait.

Zelf gebruik ik nog steeds Wordle. Ik heb er geen moeite mee dat er wat moet worden “geprutst” voordat ik mijn Wordle kan gebruiken in PowerPoint. Daarnaast houd ik van precies die functionaliteit die een programma kan bieden. En Wordle was de eerste woordwolk generator waarmee ik kennismaakte… Ik hoop met bovenstaande alternatieven een oplossing te bieden voor de gemiddelde docent (leek ligt op het puntje van mijn tong ­čśë ).

Gerelateerde artikelen:

3 Comments

 • Hier vind je gratis wordcloud software om te downloaden.

 • Wordle werkt prachtig, voor het opslaan heb ik de volgende, zeer simpele, truc zonder kwaliteitsverlies.
  Ik heb een, gratis, PDF creator geinstalleerd die je aanstuurt dmv de printer, ik kies bij printen deze”virtuele printer en sla op als PDF.
  Misschien een tip voor een ieder

 • Je kunt ook gewoon een print screen nemen en dan bijsnijden in paint of als je Word hebt, dan kan dat daar ook!