Feb 9, 2011
Comments Off on Voorwaardelijke opmaak in Excel 2010

Voorwaardelijke opmaak in Excel 2010

Met Excel is véél meer mogelijk dan waar het normaal gesproken voor wordt gebruikt. In het kader van verkenning van Excel 2010 laat ik zien hoe je in Excel 2010 voorwaardelijke opmaak kunt toepassen. Voorwaardelijke opmaak is opmaak die wordt toegepast op een of meerdere cellen die aan een bepaalde voorwaarde voldoen.

Bij de cursus “Excel Digitaal Rijbewijs” is een van de vaardigheden het toepassen van voorwaardelijke opmaak. Zowel in Excel 2003 als Excel 2007-2010 is dit eenvoudig toe te passen. Als voorbeeld gebruik ik een klein schema met 100 willekeurige getallen.

Beginsituatie

Zie het schema hiernaast dat wordt gebruikt als beginsituatie. Voor de fanatiekelingen: met behulp van de functie aselecttussen() is het mogelijk om een willekeurig getal te genereren. Door de functie vervolgens in alle 100 cellen te plakken, krijg je 100 willekeurige getallen.

Om vervolgens te beginnen met het toekennen van “voorwaardelijke opmaak” selecteer ik eerst alle cellen waarvoor ik voorwaardelijke opmaak wil instellen.

Vervolgens klik in in de ribbon op de knop “Voorwaardelijke opmaak”.  Er zal een menu verschijnen met ontzettend veel mogelijkheden. Ik gebruik in dit artikel alleen de eerste optie, “Markeringsregels voor cellen”. Je zou na het doornemen van dit artikel zelf de andere opties kunnen bekijken (er zitten een paar erg mooie bij!).

Door bij “Markeringsregels voor cellen” te kiezen voor “Groter dan…” krijg ik er een venster voor waarin ik de voorwaarde kan instellen.

Nadat ik op “Groter dan…” heb geklikt, vul ik als getal “18” in. Mocht een van de getallen hoger zijn dan 18, dan voldoet het betreffende getal aan de voorwaarde en wordt de kleur toegepast die ik hiernaast heb geselecteerd.

Als ik op “OK” klik, zie ik het effect. Alle cijfers in het schema die hoger dan het getal 18 zijn, zijn groen gemarkeerd. Eenvoudig hè?!

Voor de doorzetters – alleen de hoogste waarden markeren

Wil je graag alleen de hoogste getallen groen markeren, dan is dat ook mogelijk. Nadat ik de cellen heb geselecteerd die ik van voorwaardelijke opmaak wil voorzien, klik ik achtereenvolgens op “Voorwaardelijke opmaak” » “Markeringsregels voor cellen” » “Gelijk aan”.

Het criterium wat ik nu wil instellen, is dat het getal gelijk moet zijn aan het hoogste getal van de 100 getrokken getallen. In plaats van een cijfer vul ik deze keer een formule in. De functie max() zoekt automatisch de hoogste waarde in een reeks van cellen op.

Door vervolgens weer op OK te klikken worden nu de hoogste trekkingen gemarkeerd:

Met voorwaardelijke opmaak in Excel 2010 kun je nog véél meer weergaves creëren. Dit is er een van (zoek zelf maar uit met welke optie onder “Voorwaardelijke opmaak” ik dat voor elkaar heb gekregen!):

Gerelateerde artikelen:

Comments are closed.