Feb 8, 2011
Comments Off on Kolomgrafiek maken in excel 2010 starter

Kolomgrafiek maken in excel 2010 starter

Aangezien ik op mijn werk binnenkort les mag gaan geven in Excel 2010, ben ik alvast wat aan het rondsnuffelen in Excel 2010 starter. In dit artikel laat ik zien hoe eenvoudig het is om op basis van een bepaalde gegevensweergave een kolomgrafiek te genereren in Excel 2010.

Excel 2010 starter is een uitgeklede versie van het reguliere Excel pakket en wordt standaard geleverd bij nieuwe computers. Een aantal functies zijn weggelaten, maar als thuisgebruiker kun je er prima een groot aantal handelingen in verrichten. Dit artikel gaat dus over het maken van een kolomgrafiek in Excel 2010 starter. Maak je echter geen zorgen, de handelingen gaan precies op dezelfde manier in de standaardversie van Excel. Het eindresultaat kun je overigens downloaden: [download#13#nohits].

Beginsituatie

Om een kolomgrafiek te kunnen maken, heb ik snel een schema in elkaar gedraait (zie hiernaast). Dit zou het transactieoverzicht kunnen zijn van een winkel. Met behulp van “voorwaardelijke opmaak” (hoe dat gaat laat ik binnenkort zien) zorg ik er in de kolom ‘totalen’ voor dat het hoogste bedrag automatisch groen gekleurd wordt weergeven.

Ik wil graag bovenstaand schema in een kolomgrafiek zetten zodat ik beter de resultaten van dagen of medewerkers met elkaar kan vergelijken.

Het eerste wat ik doe, is een selectie maken van de gegevens die ik graag in een kolomgrafiek wil zien (in dit artikel leg ik uit wanneer je eigenlijk een kolomgrafiek gebruikt en wanneer een andere grafiek). In mijn geval selecteer ik cel B3 tot en met cel G7.

Vervolgens klik ik op het item “Invoegen”. De ribbon laat nu allerlei objecten zien die ik zou kunnen invoegen. Ik kies voor “Kolom” » “2D kolom” » “Gegroepeerde kolom”.

Eigenlijk ben ik nu al klaar! Excel heeft een kolomgrafiek gegenereerd waarin ik eenvoudig de resultaten per dag met elkaar kan vergelijken. De vraag “welke persoon had op dag X de hoogste omzet” kan met deze weergave worden opgelost. Wil ik echter de vraag “Op welke dag had persoon X de hoogste omzet” oplossen, dan moet ik er voor zorgen dat rijen en kolommen in de grafiek worden omgedraaid.

Door op de knop “Rijen/kolommen omdraaien” te klikken, zorg ik er voor dat de grafiek nu per persoon wordt gegroepeerd en niet per dag.

In deze weergave is het eenvoudiger om uit te zoeken op welke dag Kees de hoogste omzet had.

Gerelateerde artikelen:

Comments are closed.