Feb 7, 2011
Comments Off on Professionele ontwikkeling voor docenten

Professionele ontwikkeling voor docenten

Tijdens mijn ICT-workshops voor docenten promoot ik diverse tools waarmee je als docent zijnde je voordeel kunt doen. Met sommige tools kun je efficienter werken, maar daarnaast stimuleren deze tools je professionele ontwikkeling ook. In dit artikel vat ik kort het voordeel van enkele tools samen die professionele ontwikkeling bij docenten stimuleert.

Bronnen arrangeren en delen met collega’s – Delicious

Thuis interessante sites in je favorieten opslaan en deze vervolgens op het werk weer raadplegen? Met delicious kan het! Delicious is een zogenaamde ‘social bookmarking service’. Niet alleen kan je favoriete website voorzien van verschillende ‘tags’, maar ook kun je eenvoudig je favorieten delen met andere personen, bijvoorbeeld je collega’s. Bij elke website die je als favoriet opslaat in delicious, zie je direct hoeveel meer personen deze website hebben toegevoegd aan hun favorieten. Je kunt daarnaast snel zien wat voor interessante websites deze personen nog méér hebben toegevoegd.

Het gebruik van delicious zorgt er voor dat je al je favoriete websites vanaf elke met internet verbonden computer kunt benaderen. Daarnaast kun je opmerkingen aan je favorieten toevoegen zodat je later kunt herinneren waarom je deze website ook alweer had opgeslagen. In deze video (engelstalig met NL ondertiteling) krijg je meer uitleg over social bookmarking en delicious.

Inspiratie voor nieuw lesmateriaal verkrijgen via Twitter

Twitter kan worden gebruik voor veel meer zaken dan alleen het delen van je vakantiekiekjes en schrijven dat je vandaag alweer in de file staat. Via twitter kun je talloze onderwijsprofessionals volgen. Door zelf te twitteren komen jouw beslommeringen onder de aandacht bij anderen en krijg je binnen de kortste keren ideeën voor het verbeteren van je lessen, het vinden van interessante websites, enzovoorts. En dan heb ik het nog niet eens over je leerlingen gehad, die het hartstikke ‘cool’ zullen vinden dat je via twitter meld dat je een interessante website voor ze hebt gevonden.

Nieuwe informatie naar je toe laten komen met behulp van RSS

RSS (deze video legt dat handig uit) is een uitstekende manier om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen op de websites die je regelmatig bezoekt. Het grote voordeel van RSS ten opzichte van ‘zelf elke dag 10 websites langs gaan om te kijken of er iets is gebeurt’ is dat je maar 1 plaats hoeft te bezoeken om te kijken of er nieuwe artikelen zijn. Zie ook mijn artikelen over het werken met een RSS reader (van registratie tot gebruik).

Wil je graag meer informatie, bijvoorbeeld over het krijgen van een goed netwerk op Twitter? Laat een berichtje achter en wellicht verschijnt er binnenkort een artikel over op deze blog!

Gerelateerde artikelen:

Comments are closed.