Jan 27, 2011
Comments Off on Netvibes #3: Feeds toevoegen

Netvibes #3: Feeds toevoegen

In mijn vorige artikelen beschreef ik de handelingen voor het aanmaken van een Netvibes account en gaf ik een korte rondleiding in Netvibes. In dit artikel ga ik Netvibes “vullen” met RSS Feeds.

In dit artikel ga ik een nieuwe categorie genaamd “Vakgebied” aanmaken. In de categorie “Vakgebied” ben ik van plan RSS feeds toe te voegen van verschillende websites die ik uit professioneel oogpunt volg.

Ik laat zien hoe je een nieuwe categorie aanmaakt en wat je moet doen om een RSS feed (mits aanwezig, laat ik ook zien) van een website kunt toevoegen aan deze categorie.

Zoals altijd, is de eerste stap die je neemt het openen van http://www.netvibes.com/nl.

Heb je bij de vorige keer inloggen op Netvibes een vinkje gezet bij “onthouden”? Dan ben je onmiddelijk al ingelogd. Dit kun je zien rechtsboven in de pagina.

Het eerste wat je gaat doen is het aanmaken van een nieuw tabblad ofwel categorie. Linksboven op je pagina zie je de tabbladen staan die al zijn aangemaakt. Rechts van deze tabbladen staat de link “Nieuw tabblad”.

Wanneer je klikt op “Nieuw tabblad”, kun je direct de naam van je nieuwe tabblad opgeven. Door een naam in te typen en te drukken op de entertoets op je toetsenbord, is het nieuwe tabblad aangemaakt.

Nu is het zaak dat we dit nieuwe tabblad van feeds gaan voorzien. Gelukkig zit je direct al in het nieuwe tabblad nadat je op enter hebt gedrukt!

Regelmatig bezoek je de website https://archief.jaapvdveen.nl/ om te kijken of er nog nieuwe artikelen zijn verschenen. Dat gaan we ook deze keer doen. Open een nieuw internetvenster (sluit Netvibes dus niet maar laat het open staan) en ga naar de betreffende website.

Nu wordt het interessant, aangezien je er achter moet zien te komen of deze website een RSS feed aanbied. Je kunt dit meestal op twee manieren zien.

Manier 1: Wanneer je de betreffende website met “Internet Explorer” versie 7 of hoger opent, gaat het RSS logo oranje oplichten wanneer de website een feed aanbiedt. Klik je op het (oranje gekleurde!!!) RSS logo (zie afbeelding), dan krijg je de RSS feed te zien die kennelijk door de website wordt aangeboden.

Manier 2: Veel websites die een RSS feed aanbieden, zijn hier trots op en maken dat graag zo kenbaar mogelijk. Als je even zoekt op de website die er een bevat, kom je waarschijnlijk het oranje RSS logo tegen wanneer de website een RSS feed aanbiedt. Klik je op dit RSS logo, dan krijg je de RSS feed te zien die kennelijk door de website wordt aangeboden. Er zijn websites die een (iets) afwijkend logo tonen om aan te geven dat ze een RSS feed aanbieden. Schrik hier niet van! Je kunt alsnog de RSS feed bereiken door er op te klikken!

Wanneer je een van de 2 manieren hebt gebruikt om een RSS feed van een bepaalde website te vinden, wordt het zaak om de link naar deze RSS feed te kopiëren. Dit doe je door (mits je op de RSS pagina zit) het adres dat je in de adresbalk ziet staan te kopiëren.

Nu komt Netvibes om de hoek kijken! Zorg dat je je Netvibes pagina er weer voor krijgt. Weet je nog dat ik in een vorig artikel schreef over die grote groene knop linksboven in je Netvibes pagina (met de tekst “Inhoud toevoegen”)? Nu is het moment aangebroken om hem aan te klikken!

Als je voor de eerste keer op deze knop klikt, schrik je wellicht van alle opties die er onder verstopt zitten. Aangezien je zojuist een adres van een RSS feed hebben gekopieerd, hoef je niet door categorieën te bladeren die Netvibes zelf aanbiedt, hoef je niet de onmisbare widgets te bekijken. Nee, je wilt zelf een RSS feed toevoegen. Dit doe je door… op “Een feed toevoegen” te klikken.

Het adres dat we zojuist hadden gekopieerd, kunnen we nu gaan plakken in het vakje waar het hoort. Onder het invulvak geeft Netvibes nog enkele tips wanneer je bijvoorbeeld een keer geen RSS icoontje ziet oplichten of verschijnen om tóch de feed te kunnen toevoegen. Als je er klaar voor bent, klik je op de knop “Voeg feed toe”.

Je ziet nu inder het invulvak de feed of feeds verschijnen die je toe kunt voegen. Soms biedt een website namelijk meerdere feeds aan; bijvoorbeeld om naast nieuwe artikelen, ook op de hoogte te blijven van reacties die mensen achterlaten op de website. Welke moet je kiezen? Meestal is de eerste de beste die verschijnt goed. Klik op de groene knop “toevoegen”. De Feed wordt nu toegevoegd!

Om de opties die je te zien krijgt wanneer je op de knop “Inhoud toevoegen” klikt weer te verbergen klik je onderaan het vak op het grijze balkje met witte pijltje.

Hieronder zie je een voorbeeld van hoe je eerste toegevoegde feed wordt weergeven in je nieuw aangemaakte categorie:

Op dezelfde manier kun je nu ook andere categorieën gaan aanmaken of nieuwe RSS Feeds aan de bestaande categorie toevoegen. Tip: je kunt de RSS Feeds binnen een categorie verslepen van links naar rechts met de muis. Ook kun je de RSS Feed verplaatsen naar een andere categorie door hem op de betreffende categorie te slepen.

Hieronder zie je mijn RSS Feeds in zowel Widgetsweergave als Leesweergave (klik op afbeelding voor vergrote versie):

In dit artikel beschreef ik de stappen die nodig zijn om een RSS Feed te kunnen toevoegen. Wellicht vind je het een hele operatie. Maar geloof me, als je eenmaal een aantal RSS Feeds hebt toegevoegd, zal een en ander steeds sneller en gemakkelijker verlopen!

Gerelateerde artikelen:

Comments are closed.