Jan 27, 2011
Comments Off on Netvibes #2: Indeling aanpassen

Netvibes #2: Indeling aanpassen

In mijn vorige artikel over Netvibes beschreef ik de stappen die nodig waren om een account aan te maken op Netvibes. In dit artikel ga ik voor de eerste keer inloggen op Netvibes met mijn nieuw aangemaakte account. Vervolgens beschrijf ik hoe je de indeling van Netvibes geheel aan je eigen wensen kunt aanpassen.

Wanneer je je eenmaal hebt geregistreerd voor Netvibes begint de echte pret pas; namelijk het aanpassen van Netvibes aan je persoonlijke voorkeuren. Ik ga bekijken welke zaken er allemaal zijn te veranderen op mijn persoonlijke pagina.

Inloggen

AanmeldlinkHet eerste wat je doet wanneer je op http://www.netvibes.com/nl komt, is inloggen. Hiervoor klik je eerst rechts bovenin de pagina op de link “aanmelden”.

Aangezien je een account hebt, kun je onder het kopje “Aanmelden” het gebruikersnaam en wachtwoord invoeren waarmee je jezelf hebt geregistreerd. Als je Netvibes bezoekt vanaf je eigen computer, kun je gerust een vinkje zetten bij “Onthouden” zodat je voortaan telkens automatisch wordt ingelogd als je Netvibes opent.

Een korte rondleiding

Standaard is je nieuwe Netvibes omgeving al behoorlijk gevuld. Zo zie je in de titelbalk van je internetbrowser direct hoeveel “ongelezen items” er zijn in de categorie (Hier kom ik nog op terug, geen zorgen) die je bij je vorige bezoek als laatst open had staan.

Direct aan de linker bovenkant van de pagina heb je je al enkele belangrijke knoppen; namelijk de knop waarmee je nieuwe inhoud (rss feed, weerbericht widget, enzovoorts) kunt toevoegen, en de manier waarop Netvibes wordt weergeven. Standaard staat Netvibes in de “widgets weergave”, waarin zeg maar allerlei zwevende vakjes te vinden zijn met het weerbericht of nieuwe artikelen van een website. Zelf ben ik grote fan van de “lezer weergave”, omdat ik Netvibes vooral gebruik voor het lezen van nieuwe artikelen en niet het bekijken van het weerbericht. Experimenteer en je komt er vanzelf achter wat jouw ideale weergave is!

Het volgende belangrijke gedeelte op je Netvibes pagina (ik ga er vanuit dat je in de “widgets weergave” zit) bevat de verschillende categorieën waaruit je Netvibes pagina op dit moment bestaan. Ook hier zie je tussen haakjes achter elke categorie staan hoeveel ongelezen items er in de betreffende categorie te vinden zijn. Zakt de moed je in de schoenen bij het zien van het aantal ongelezen items? Klik op het getal tussen haakjes en alle ongelezen items van álle RSS feeds zijn plotsklaps als ‘gelezen’ gemarkeerd. Als je klikt op de categorienaam zelf, wordt de betreffende categorie geopend (op dit moment bevinden we ons in de categorie “Algemeen”).

Laten we even een RSS feed van dichtbij bekijken, bijvoorbeeld de Google Nieuws RSS feed, die standaard aanwezig is in je nieuwe Netvibes pagina. Je ziet voor de titel van de RSS feed (“Buitenland – Google Nieuws”) tussen haakjes het aantal ongelezen berichten staan. Klik op het getal tussen haakjes en… Ze zijn allemaal in één keer als gelezen gemarkeerd (handig om met een schone lei te beginnen wanneer je na het weekend overspoeld raakt met nieuwe ongelezen items).

Okay. Laten we eens kijken wat we met de widgets kunnen doen die al in onze categorie “Algemeen” aanwezig zijn. Elke widget heeft aan de rechterbovenkant drie knopjes, namelijk “Delen”, “Bewerken” en “verwijderen” (inderdaad, het is een VERWIJDER knop!). Aan “Delen” schenk ik even geen aandacht. Wanneer je een bepaalde widget niet nodig hebt, kun je deze gerust verwijderen door op het kleine kruisje te klikken. Na de vraag of je zeker weet dat je de widget wilt verwijderen, wordt deze definitief verwijderd. Maar stel nu dat je de “weerwidget” wilt personaliseren door de widget de voorspellingen te laten tonen voor je eigen woonplaats. Hier komt de “Bewerken” knop om de hoek kijken…

Ik weet niet hoe Netvibes er bij komt, maar standaard toont mijn weerwidget het weer voor Parijs, Frankrijk. Door op “Bewerken” te klikken kan je de instellingen voor het weer aanpassen. Je kunt een gewenste stad en temperatuureenheid aangeven. Wanneer je tevreden ben met de instellingen klik je op “OK” om de instellingen op te slaan. Wil je annuleren, dan kun je klikken op de knop “Sluit bewerken”. Afhankelijk van het soort widget verschillen de instellingsmogelijkheden. Experimenteer naar hartelust!

Er zijn diverse redenen waarom je Netvibes zou kunnen instellen als startpagina. Ten eerste heb je in één oogopslag alle informatie die jij belangrijk vindt. Daarnaast (ik had altijd google als startpagina) bevat Netvibes prominent een google zoekvak bovenin de pagina. Dus ook als je direct wilt Googelen kan dat prima op je persoonlijke Netvibes pagina! Zie je trouwens boven het google zoekvak “Typ hier je paginatitel” staan? Als je wilt, kun je je Netvibes pagina een aangepaste titel geven. Klik gewoon op de tekst, voer je eigenbedachte titel in en klaar is kees (m/v)!

In dit artikel heb ik je meegenomen op een korte rondleiding door Netvibes. In een volgend artikel zal ik beschrijven hoe je een nieuwe categorie aanmaakt en hoe je hier RSS feeds aan kunt toevoegen. Feedback naar aanleiding van dit artikel? Ik ontvang het graag zodat ik toekomstige artikelen beter leer schrijven! Just leave a comment 🙂

Gerelateerde artikelen:

Comments are closed.