Feb 19, 2009
Comments Off on Kernkwadrant gebruiken als middel voor zelfanalyse

Kernkwadrant gebruiken als middel voor zelfanalyse

Een goede manier om je sterke en zwakke punten boven tafel te krijgen, is om gebruik te maken van een zogenaamd kernkwadrant. Het fenomeen Kernkwadrant is bedacht door Daniel Ofman. Met een Kernkwadrant kun je ook erg goed onderzoeken waarom je je ergert aan een bepaalde persoon en wat zijn positieve punten zijn. Je kunt een kernkwadrant dus ook gebruiken als conflictanalyse.

Kernkwaliteiten zijn volgens Daniel Ofman de specifieke sterktes die iemand kenmerken. Het zijn vaak de positieve punten die een ander het eerst over je zal zeggen als hij of zij daarnaar gevraagd wordt. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld ‘creatief’,  ‘ambitieus’, ‘behulpzaam’ of ‘daadkrachtig’. Door gebruik te maken van een kernkwadrant kun je ook bepalen waar je mogelijke conflicten met je omgeving kunt krijgen.

Het Kernkwadrant

Schema Kernkwadrant

Kwaliteit

Hiernaast zie je de opzet voor een kernkwadrant. Het is de bedoeling dat je bij zelfanalyse altijd eerst je (kern)kwaliteit noteert. Wanneer je hierin doorschiet, wordt dit een valkuil. Als je kwaliteit besluitvaardigheid is, zou dit kunnen doorschieten in drammerigheid.

Valkuil

Wanneer je valkuil drammerigheid is, zou dit door anderen als een allergie kunnen worden ervaren. Deze valkuil kan dus jouw verbinding zijn in iemand anders’ kernkwadrant.

Uitdaging

Erger je je regelmatig aan een eigenschap van iemand anders, bijvoorbeeld passitiveit? Kijk dan eens naar zijn kwaliteit. Dit zou bijvoorbeeld geduldig kunnen zijn. Grote kans dat zijn kwaliteit juist jouw uitdaging is, omdat je zelf te drammerig kunt zijn.

Allergie

Zoals je daarnet bij het kopje ‘valkuil’ al een beetje kon lezen, is voor een allergie voor de een juist een doorsgeschoten kwaliteit van iemand anders, ofwel een valkuil.

Zoals je ziet kun je van iemand waaraan je je ontzettend ergert, misschien nog wel veel leren.

Hoe formuleer je de onderdelen?

In principe staat het je vrij om zelf een benaming voor de onderdelen te bedenken. Vind je dit moeilijk, gebruik dan de volgende vragen:

Kernkwaliteit

 • In anderen stimuleer ik …
 • Anderen waarderen mij om …

Valkuil

 • Anderen verwijten mij dat ik …
 • Onder druk verval ik soms in…
 • Ik krijg wel eens naar mijn hoofd geslingerd…

Uitdaging

 • In anderen bewonder ik…
 • Ik mis in mijzelf…
 • Anderen wensen mij toe dat ik…

Allergie

 • Ik word woedend om…
 • In anderen minacht ik…
 • Anderen vinden dat ik relatiever moet aankijken tegen…

Je kunt het invullen van een kernkwadrant als een spel zien. Ook wanneer je in conflict ligt met iemand anders kan een kernkwadrant uitkomst bieden. Neem je allergie in de ander dan als eerste stap in je eigen kernkwadrant, en vul ook zijn of haar schema verder aan door een uitdaging voor diegene te formuleren, een allergie voor diegene te bedenken en een kwaliteit op basis van je allergie jegens die persoon.

Gerelateerde artikelen:

Comments are closed.